Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Kerti-party - Asztali szélforgó
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Kerti-party - Asztali szélforgó
Asztali szélforgó, ültetőkártya tartóval


A kerti vendégváró asztalra is készülhet szélforgó, melynek hátulja ültetőkártya tartót rejt.

Kellékek: 5 cm magas mini cserép, 0. 6 cm átmérőjű farúd (puhafából), mini facsipesz, sizál, színes papír, gipsz, festék, kisebb kövek, színes gömbfejű gombostű, lakk


Egyszerre készíthetünk több darabot is, különböző színekben. Nyomtassuk ki a szélforgó sablonját. A szélforgót a sablon méretei alapján rajzoljuk fel a színes papírra ceruzával. A jelöléseket, az átlókat és a lukak helyét is halványan másoljuk át.
 
Ezután a papírt sniccerrel vágjuk ki, az átlókat pedig a jelölésekig vágjuk be. Gombostűvel pedig a közepét és az átlók melletti lukakat is szúrjuk át.
 

A farúdból vágjunk le kb. 15 cm hosszúságú darabot. A vágásnál csiszoljuk meg. Az egyik végére pedig ragasszunk egy facsipeszt. Ezt legkönnyebben ragasztópisztollyal ragaszthatjuk oda. Arra figyeljünk, hogy a facsipesz nyitható fele felfelé nézzen.
 
A farudat és a cserepet fessük be vidám nyári színekre. A cserép alját és peremét különböző színekre fessük be. A farudat pedig egy harmadik színnel fessük be. Egy kis köteg sizált is fessünk be a farúddal megegyező színnel. Hagyjuk száradni. Száradás után lakkozzuk le őket. Ez akár el is maradhat, de tartósabbá tehetjük a lakkozással.
 
A cserép aljába tegyünk néhány kisebb követ, így stabilabbak lesznek. A kövek maximum a cserép közepéig érjenek. Ha túl sokat teszünk bele, nem tudjuk később beletenni a farudat. Egy kis tálban keverjünk össze kevés gipszet egy kis vízzel, tejföl sűrűségűre. Majd kiskanállal adagolva, kanalazzuk bele a cserépbe a gipszet egészen a tetejéig.
 
A cserépben lévő gipszbe, mielőtt az megkötne, középre szúrjuk be a farudat. Ha a gipsz még hígabb, és a farúd eldőlne, tartsuk néhány pillanatig a kezünkkel a farudat, míg a gipsz megköt. A gipsz tetejét, nem baj, ha még nedves, fessük be a cserép peremének színével.
 
A sizált tekerjük a farúd aljához, néhány helyen rögzítsük pár csepp ragasztóval. A farúd tetejénél, kb. 1 cm-re a tetejétől, szúrjunk kis lukat a fába. A gombostűnek vágjuk le a felét drótvágóval. A gombostűt szúrjuk át a már kivágott színes papíron, az átlók melletti jelöléseken, az óramutató járásával megegyezően. A legvégén pedig a közepénél szúrjuk át, majd a farúdba szúrjuk bele.
Ötlet:
Az asztali szélforgót más-más méretű cserépből is elkészíthetjük. Ekkor a farúd hosszát hagyjuk nagyobbra. A farúd átmérője lehet nagyobb, és nagyobb facsipeszt is használhatunk hozzá. A papírból készített forgórész sablonját nagyítsuk fel hozzá.
Sima színes papír helyett használhatunk mintás csomagolópapírt is.
A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}