Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Kerti-party - Kerti gyertya cserépben
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Kerti-party - Kerti gyertya cserépben
Kerti gyertya cserépben


Meleg nyáresti partikon remek hangulatot varázsolhatunk a földbe szúrható gyertyákkal, melyeket a kert különböző pontjain elszórtan is elhelyezhetünk.

Kellékek: 5 cm magas mini cserép, 1 cm átmérőjű farúd tetszőleges hosszúságban (az átmérője a cserép alján lévő luk átmérőjétől 2 mm-rel nagyobb legyen), színes maradék gyertyák vagy fehér viasz, amit zsírkrétával színezhetünk, talpas kanóc, színes festékek, lakk


Egyszerre több gyertyát is készíthetünk. A farúdból vágjunk le tetszőleges hosszúságú darabot. Ez lehet akár 30-40 cm, de akár 80- 90 cm hosszúságú is. Mivel a rúd átmérője nagyobb, mint a cserép alján lévő luk átmérője, ezért a farúd egyik végén, kb. 2 cm hosszan csiszoljuk le. Ezt egy vastagabb csiszolópapírral könnyedén le tudjuk csiszolni. Így a farúd végét bele tudjuk helyezni a cserép aljába, és a cserép sem fog lecsúszni róla.
 
Következhet a festés. A cserepet és a farudat fessük be különböző vidám nyári színekre. A cserép alsó részét és a peremét különböző színekre fessük. A cserép belsejét a peremnél szintén fessük be. A farudat egy harmadik különböző színnel fessünk le. Hagyjuk száradni, majd száradás után fújjuk le őket matt vízálló lakkal.
 

Ha a lakk megszáradt, akkor a farúd végét, ahol lecsiszoltuk, helyezzük bele a cserép alján található lukba. A cserép belsejébe pedig nyomjunk ragasztópisztolyból jó sok ragasztót a farúd köré. A ragasztó megakadályozza, hogy a cserép mozogjon, és a viasz sem fog kifolyni az esetleges kis részeken. Arra figyeljünk, hogy a cserép egyenesen álljon, ne ferdén. A ragasztót hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A talpas kanóc aljára nyomjunk kevés ragasztót, és a cserép belsejébe, a farúd végére ragasszuk rá. Talpas kanócot magunk is készíthetünk. Az elhasznált teamécsesben található fémtalpat ne dobjuk ki. A rajta található lukat kissé tágítsuk ki, majd ebbe tegyük bele a kanócot, és a fémet ahol kitágítottuk, most fogóval szorítsuk össze. A kanóc az lehet maradék gyertyából kivett, vagy méterben vásárolt is. Ha méterben vásároltuk, akkor használat előtt olvadt viaszba mártsuk bele, majd hagyjuk lógatva megdermedni. Ezután a kívánt hosszúságban vágjuk méretre.
 
Végezetül készítsük el a gyertyát a cserépbe. A gyertya színe olyan legyen, mint amilyen a cserép pereme. Ehhez használhatunk azonos színű maradék gyertyát, vagy fehér viaszt, amit olvasztáskor zsírkrétával színezhetünk. Egy fazékba tegyünk fel vizet forrni. Közben egy másik kisebb edényt tegyünk bele a melegedő vízbe, és ebbe tegyük a maradék gyertyát vagy viaszt. Míg melegszik a víz, a viasz is szépen elkezd olvadni. Mikor teljesen felolvadt, akkor a cserépbe öntsük bele, de ne teljesen a tetejéig. Állítsuk olyan helyre, ahol egyenes marad a kész gyertya. Szúrhatjuk virágföldbe, vagy akár egy hosszú nyakú üres üvegbe is állíthatjuk. Ha kell, a kanócot támasszuk ki hurkapálcikával. A viaszt hagyjuk teljesen megdermedni. A viasz, dermedés után be fog esni a kanóc körül. Így is hagyhatjuk, de akár a maradék viaszt újramelegítve, utántölthetjük. Befejezésül a kész gyertyákat egyszerűen a földbe szúrva helyezzük el a kertben.
 
Ötlet:
A kész gyertyákat akár virágcserépbe, a virágok közé is beleszúrhatjuk.


A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}