Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Ti kértétek - Uzsonnás táska lányoknak
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Ti kértétek - Uzsonnás táska lányoknak
Uzsonnás táska lányoknak


Mérete: 30x23 cm

??bajban vagyok az iskolakezdéssel, olyan szempontból, hogy uzsonnás táskát vagy zacskót szeretnék a gyerekeknek, de nincs semmi ötletem, ami szép is, praktikus is. Nektek biztosan sikerülne valamit kitalálni! Lehet róla szó?? pappilon

Természetesen. Elsőként kislányoknak készíthetünk uzsonnás táskát, melynek biztos sikere lesz.

Kellékek: 0. 35 m x140 cm mintás vászon, 0. 25 m x 140 cm bélésanyag, 0. 35 m vastag közbélés, az anyaghoz színben illő maradék süthető gyurma, glitterpor
Ha a mintás anyagon nagyobb a minta, és a mintát szeretnénk a táska elejére és hátára, akkor akár 0. 50 m anyagot is vásárolhatunk hozzá.


Nyomtassuk ki a táska szabásmintáját, a kiszabandó részek leírását és a gomb mintáját. A szabásmintát vágjuk ki, majd a két részt ragasszuk össze. A szabásminta már tartalmazza a varrásszélességet, ami 1 cm. Az anyagot szabás előtt, ha kell, avassuk be, majd száradás után vasaljuk ki. A szabásmintát helyezzük a mintás anyagra, és rajzoljuk körbe. A jelöléseket is rajzoljuk az anyagra. Mivel az eleje és a háta egyforma, ezért kétszer rajzoljuk fel. Ezen kívül rajzoljuk fel a leírásban szereplő méretek szerint az oldalrészt, a gomblyukpántot és a ferdepántokat. A ferdepántokat több darabból is kiszabhatjuk. A bélésanyagra a táska elejét, hátulját, és az oldalrészt rajzoljuk fel. Szabjuk ki őket, és a jelöléseknél csípjük be az anyagot.

A közbélésre rajzoljuk fel a táska elejét, hátulját és az oldalrészt, és szabjuk ki. A kiszabott mintás anyag hátoldalára, közepesen meleg vasalóval vasaljuk fel a közbélést. Ha jó erős tartású táskát szeretnénk, a közbélésből kétszer-háromszor is kiszabhatjuk a táska alkatrészeit, és több rétegben vasaljuk az anyagra. A kilógó, felesleges közbélést ollóval vágjuk le.

A ferdepántokat folyamatosan, a leírás szerinti méretre varrjuk össze, és a varrásszéleket vasaljuk szét. Az így elkészült ferdepántot és a gomblyukpántot vasaljuk félbe, és utána hajtsuk ki. A kihajtott pántok széleit vasaljuk a már bevasalt felezővonalhoz, majd a kétoldalt behajtott részt mégegyszer vasaljuk félbe.


A bevasalt gomblyukpántot, a szélénél tűzzük le, hajtsuk félbe, majd a félbehajtásnál készítsünk egy háromszöget. Az így kapott háromszöget varrjuk le, és gombostűzzük a táska hátoldalának tetejére, a becsípéshez, és varrjuk oda.

A táska elejére, színt színnel szemben, gombostűzzük rá az oldalrészt. Ezután az oldalrész másik oldalára, a táska hátulját gombostűzzük. A táska alján lévő becsípéshez tegyük az oldalrész hosszabbik oldalán található becsípést. Varrjuk össze őket, a varrást vasaljuk át, ne legyen ráncos. Az íves résznél a varrásszélességet a csipkedjük be ollóval, és fordítsuk ki a táskát. A varrásszélességet simítsuk az oldalrész felé, és a színoldal felől tűzzük le mindkét oldalon, és vasaljuk át. A bélésből szabott részeket ugyanígy készítsük el.

A táska külső részére, színt színnel szembe, gombostűzzük a bélésből elkészült táskarészt. Ezt csak a táska tetejénél, a középső íves résznél tűzzük össze, majd varrógéppel varrjuk össze őket.. A varrásszélességet ollóval csipkedjük be, és a szabadon maradt nyílásnál fordítsuk ki a táskát. A bélést fordítsuk a táska belsejébe. Az összevarrásnál a táskát férceljük le, majd vékonyan tűzzük le a táska szélét.


A táska tetejénél, a szabadon maradt részeknél, varrjuk össze a külső részt a béléssel. A ferdepántba tegyünk egy gombostűt, és a vele szemközti oldalara is. Így megfelezzük a pántot, és a táska füle egyforma lesz. A kihajtott ferdepántot tegyük a táska fonákoldalára, úgy hogy a gombostű a táska tetején lévő becsípésnél legyen mindkét oldalon. Itt folyamatosan gombostűzzük a pántot a táska tetejéhez, és varrjuk össze őket. A varrás egy kicsivel az első bevasalt él alatt legyen. A pántot fordítsuk a táska színoldalára, néhány helyen gombostűzzük le a pántokat, ahogy a bevasalt rész adja magát, és varrjuk körbe a pántot. A varrásokat, és a táskát vasaljuk át.

A táskához készítsünk gombot. A kinyomtatott mintán található virágot vágjuk ki. Egy kis darab süthető gyurmát gyúrjunk össze, és lapítsuk ki 2-3 mm vastagságúra. A virágmintát tegyük rá, és éles késsel vágjuk körbe. A papírt vegyük le róla, és egy eltérő színű gyurmából készítsünk egészen pici golyót. Ezt tegyük a virág közepére, és lapítsuk bele a virágba, hogy az beleolvadjon. Egy tűvel szúrjunk rá két lukat, aranyszínű glitterporral szórjuk be a tetejét, és finoman nyomkodjuk a gyurmába. Helyezzük sütőlapra, és sütőben 130 ?C-on, 30 perc alatt égessük ki. Sütőben hagyjuk kihűlni, majd varrjuk fel a táskára. A gombot varrjuk fel a táska elejére.

Ötlet:
A szabásmintát átlátszó másolópapírra is átmásolhatjuk, így ha szabáskor a mintás anyagra helyezzük, látni fogjuk az alatta lévő mintát. Így biztosan a kiszabott részen lesz a minta amit szeretnénk a táskára.
A táskát felnőttek részére is elkészíthetjük, ebben az esetben a táska pántját (ferdepánt) néhány centivel hosszabbra készítsük.

A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}