Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Madáretetők - Őszi
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Madáretetők - Őszi
Őszi madáretető


Mérete: 16x27 cm
 
Őszies színekben pompázó madáretető, mely erkélyeken és lakásban is mutatós. Kerti madarak részére nagyobb méretben is elkészíthetjük.

Kellékek: 16x27 cm-es 1. 8 cm vastagságú MDF lap (lehet rétegelt lemez is, akár más vastagságban is), 11 cm-es cserép, 11 cm-es cserépalátét, őszi leveleket és madarakat ábrázoló szalvéták, képakasztó, festékek, ragasztó, arany patina, matt lakk, barnás műmadár, vékony rézdrót, barna sizál, vékony fűzfaágak, őszi falevelek, termések, magok (madáreleség)


Az MDF lapra rajzoljunk fel egy 16x27 cm-es négyzetet, és dekopírfűrésszel vágjuk ki. A széleket csiszoljuk meg. A hátoldalába, a tetejétől kb. 2 cm-re középre, csavarjunk be egy képakasztót. A cserépre és az alátétre rajzoljunk egy felezővonalat, majd a vonalak mentén flexxel vágjuk ketté őket. A vágások mentén a széleket csiszoljuk meg.
 
A falapot, a félcserepet és a félbevágott alátétet fessük be őszies árnyalatú barnás-narancsos színnel. A lefestendő részeket teljes egészében fessük le, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után a félcserép vágott szélét kenjük be ragasztóval, majd helyezzük a falapra. A cserép teteje kb. 3 cm-re legyen a falap tetejétől. Jó erősen nyomjuk rá, a kifolyt ragasztót töröljük le. A cserépalátét szélét is ragasztózzuk be, és ezt is ragasszuk a falapra. Ez az aljától kb. 3 cm-re legyen. Arra figyeljünk, hogy a képakasztó felül legyen, és a felragasztott cserép és alátét pedig középre essen. Várjunk, míg a ragasztó teljesen megköt.
 

A szalvétákból tépkedjük körül a különböző mintákat. Ez lehet falevél, termés, madár vagy akár mókusminta is. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni. A mintákat tetszőlegesen rendezgessük el a falapon és a cserépen. Az alátéthez úgy helyezzünk el egy-két mintát, mintha azok éppen ennének belőle. Néhány levél és termésmintát pedig a falapra tegyünk, mintha azok a fáról esnének le. A szalvéták alatt kenjük be ragasztóval, majd erre tegyük rá a mintát, és ecsettel simítsuk ki a felületüket. Hagyjuk száradni.
 
Ha a ragasztó megszáradt, akkor az alapszínnel fessük körbe a felragasztott mintákat, egészen a minták tövéig. Így a szalvéta széle el fog tűnni, és a minta belesimul a háttérbe. A mintákba, hogy élénk legyen, néhány helyen fessünk bele az alapszínnel megegyező színnel.
 
A cserép és az alátét peremét fessük be barnás-bronzos színnel, valamint a falap oldalait is. Egy tompa ecsetet mártsunk bele ugyanebbe a színű festékbe, és a felesleget egy papírlapra fessük ki belőle. A már majdnem száraz ecsettel pacsmagoljuk össze a falapot, cserepet és az alátétet. A falap éleit szintén ugyanezzel a színnel húzzuk át. Aranyszínű patinába mártsunk rongyot, majd az egész madáretető felületét töröljük át vele. Így szép őszies ragyogású lesz a madáretetőnk. Ha a patina megszáradt, akkor a madáretető elejét kenjük be ragasztóval, és ha ez megszáradt, matt lakkal fújjuk le.
 
A vékony fűzfaágból készítsünk kb. 5 cm-es átmérőjű kör alakú minikoszorút. Ezt, hogy ne essen szét, néhány helyen kössük össze vékony zsinórral. A koszorút tekerjük be barna sizállal (natúr sizált is befesthetünk a cserép peremével megegyező színnel), majd vékony rézszínű dróttal is tekerjük körbe. A drótból vágjunk le egy hosszabb darabot, és a koszorút fűzzük fel rá. A drót végét húzzuk át a cserép tetején, úgy hogy a koszorú az alátét felett lógjon. A drót felesleges végét vágjuk vissza, és ragasztópisztolyból nyomott ragasztóval rögzítsük a cserép tetejéhez. A kismadarat ragasszuk az alátét szélére. A különböző termésekből, falevelekből készítsünk kisebb kompozíciókat és ragasszuk a cserép tetejére, és az alátét peremére. Elszórtan kisebb falevelet ragasszunk a falapra is. A magokat szórjuk az alátét belsejébe, de néhány szemet a koszorúra is ragaszthatunk.
A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}