Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Tavaszi alaptechnikák - Szalvétatechnika
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Tavaszi alaptechnikák - Szalvétatechnika
Szalvétatechnika ( decoupage)

Húsvéti gipszkép (szalvétatechnika gipszkeretbe)


E technika napjainkban nagyon népszerű, sokoldalúan használható.Szalvéta technikával különböző használati tárgyakat, dísztárgyakat, képeket készíthetünk, dekorálhatunk. Ezt a technikát alkalmazhatjuk agyagra, fára, fémre, gipszre, gyertyára, hungarocellre, kartonra, műanyagra, porcelánra, textilre, üvegre stb? Ehhez a technikához használhatunk szalvétát, csomagolópapírt, újságpapírt és még számtalan papírfélét. Szükségünk lesz hozzá még ragasztóra. Különböző anyagokra más-más ragasztókat vásárolhatunk. Használhatunk hozzá tapétaragasztót és bármilyen más, vizes alapú ragasztókat is. Szükségünk lesz még festékre, ecsetre és lakkra.

Kellékek: gipszből készült képkeret, szalvéta, festékek, ragasztó, lakk

Ha sikerült szép gipszkeretet öntenünk, akkor nincs más hátra, minthogy szépen feldíszítsük. Először is készítsünk sablont a szalvétához. A gipszkeret belsejét mérjük meg, e méretet rajzoljuk fel egy papírlapra, és ollóval vágjuk ki. Próbáljuk bele a keretbe. Ha kell, igazítsunk rajta. Az sem baj, ha néhány milliméterrel kisebb,mivel a szalvéta ragasztásnál egy picit meg fog nyúlni.
A szalvétát használat előtt, ha gyűrött vasaljuk ki.
 
Ezután a sablont helyezzük a szalvétára, és ceruzával rajzoljuk körül. Majd a vonalak mentén ollóval vágjuk ki. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk a továbbiakban használni.
 
Helyezzük a gipszkeretet magunk elé úgy, hogy a képakasztó felül helyezkedjen el, de lefelé nézzen. Így elkerülhető, hogy a szalvétát fordítva ragasszuk be. Ragasztóval kenjük be a keret belsejét. Egyenletesen kenjük be,ne tocsogjon a ragasztótól a keret, de ne is legyen csontszáraz a kevés ragasztótól.
 
Majd jöhet a szalvéta behelyezése a keretbe. Elsőre lehet nehéz lesz. Ujjainkkal fogjuk meg a szalvéta két alsó sarkát, és helyezzük a keret alsó sarkaihoz. Folyamatosan felfelé haladva helyezzük a keretbe. Ha sikerült beletenni, akkor puha ecsettel vagy az ujjainkkal óvatosan simítsuk ki a szalvétát, hogy ne legyen ráncos és a levegőbuborékok is eltávozzanak. A szalvéta mindenhol ragadjon a ragasztóba. Hagyjuk száradni.
 
Míg szárad, fessük ki a keret szélét. Helyezzük egy kisebb dobozra a gipszképet, így az oldalait is le tudjuk festeni anélkül, hogy az asztalt is lefestenénk. A szalvétánál a keret belsejét is fessük be, és a szalvéta melletti fehér részt is nyugodtam befesthetjük. Így messziről is egységes képet fog mutatni. Arra azonban figyeljünk, hogy a szalvétát ne csepegtessük le festékkel. Hagyjuk száradni.
 
Száradás után a szalvétát kenjük át ragasztóval, így tartósabb lesz. A ragasztó míg nedves, fehér színű,de ha megszárad teljesen átlátszóvá válik Mikor ez a réteg ragasztó megszáradt, akkor az egész képet lakkozzuk le.
Ötlet:
A szalvétán levő mintákat akár saját magunk is kiegészíthetjük. Festhetünk hozzá tetszés szerinti motívumokat. De csak akkor, ha már felragasztottuk a szalvétát, és a tetejét még nem kentük át ragasztóval. A kép színét élénkíthetjük, ha a beragasztás után a szalvétán levő mintába azonos színnel belefestünk. Amikor a szalvéta tetejét átkenjük ragasztóval, a még nedves felületbe szórhatunk glitterport, homokot, velúrport, stb? Mikor a ragasztó megszárad, akkor ezek is beleragadnak.
A kész képet befejezésül lakkozhatjuk ecsettel felvitt lakkal, valamit fújható lakkal is. A lakk lehet fényes, illetve matt hatású. Tetszés szerint alkalmazható.
A keret széleit akár festhetjük a benne lévő szalvéta folytatásaként is.
A képet és a keretet díszíthetjük akár szárazvirággal, művirággal, kagylóval, gipszfigurával, stb?
Ha vastagabb papírt használunk, akkor érdemes előtte egy kis ideig vízben áztatni.

Hiba:
Ha túl sok ragasztót használunk, akkor átitatódik a szalvéta és simításnál könnyen, elszakadhat. Ha a szalvéta behelyezése nem sikerült, akkor gyorsan még visszaszedhető. Ha már ráragadt, akkor kevés vízzel itassuk át a felületét, majd kaparjuk le róla a szalvétát. Mindkét esetben új szalvétát kell beragasztani helyette.
Tavaszi cserépdísz
(szalvétatechnika cserépre, sötét alapra)


Kellékek: cserép, apró mintákból álló szalvéták, festékek, ragasztó, lakk

A cserepet tisztítsuk meg a portól,ha kiálló kis agyagdarabkák vannak rajta akkor finom csiszolópapírral csiszoljuk le róla. Válogassunk többféle apró mintás szalvétát, amit használni szeretnénk A szalvétán lévő kis mintákat óvatosan a körmünkkel tépkedjük körül. Persze ollóval is körbevághatjuk, de ha tépkedjük sokkal szebben bele fog majd simulni a háttérbe. A szalvéta felső rétegét vegyük le, ezt fogjuk használni. Tegyük félre a szalvétadarabokat.
 
Vegyük elő a cserepet. Mivel a cserép sötétebb színű, így ha ráragasztanánk a világos szalvétát, akkor az is sötét színű lenne, nem érvényesülne. Ezért a cserepet a pereme aljáig alapozzuk le halványsárga színűre. Tegyük félre száradni.
 

Száradás után a peremét fessük be csíkosra. Kb.1cm-ként, húzzunk függőleges vonalakat rá, kívülre és belülre is. Arra figyeljünk, hogy páros mennyiségű rublikát kapjunk, mert így tudjuk felváltva, egyenlő részben kifesteni. Minden második részt fessünk be élénksárga színűre, majd a többi részt élénk halványzöldre. Érdemesebb a világos színnel kezdeni, így ha az átér a másik rublikába, akkor a sötétebb szín el fogja fedni a hibát. Hagyjuk száradni.
 
Száradás után a szalvétadarabkákat helyezzük el a cserépen. Próbáljunk ki többféle elrendezési módot. Amelyik variáció a legjobban tetszik, azt jegyezzük meg. Vegyük le az összes szalvétát a cserépről. Majd a cserepet teljes egészében kenjük be ragasztóval és kezdjük el feltenni rá a szalvétákat. Minden darabot a felragasztás után puha ecsettel simítsunk ki, hogy ne legyen ráncos. Ha a ragasztó már a szalvéta felragasztása előtt megszáradna, akkor még egyszer kenjük be. A cserép aljára is tehetünk szalvétát. Ezután várjuk meg míg a ragasztó teljesen megszárad.
 
Azzal a halványsárga színnel, amivel alapoztunk, most újra fessük be a cserepet a minták között. A szalvéta körül pedig vékony ecsettel, egészen a minta tövéig fessük be, hogy a szalvéta széle teljesen eltűnjön. Így teljesen bele fog olvadni a cserépbe. Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon szép lesz tőle a cserép .A szalvéta mintájába is belefesthetünk néhány helyen a saját színével, így az is szép élénk lesz.
 
Ezután azzal az élénksárga színnel, amit a csíkozásnál használtunk, elszórtan pötyögtessünk a minták közé. Egy tompa ecsetre vigyünk fel festéket, majd a felesleges festéket papírra fessük ki. Így félig száraz ecsettel szép színátmenetet tudunk képezni a halvány és az élénk szín között. Ha kell akár még fehér színnel is megbolondíthatjuk. Addig pötyögtessünk, míg kellemes színhatást el nem érünk.
 
Ezután az egész cserepet kenjük át ragasztóval, majd hagyjuk megszáradni. Befejezésül az egészet kívülről lelakkozhatjuk. Ha a cserépbe növényt szeretnénk ültetni, akkor vízálló lakkal többször kenjük be a belsejét. Sajnos egy idő után át fog ázni, rongálva ezzel a külső részt.Ötlet:
Cserép dekorálásához használjunk olyan szalvétát, amin kisebb-nagyobb minták vannak. Ezeket a mintákat szépen,ránctalanul fel tudjuk helyezni a cserépre. Ellenben ha nagy szalvétadarabot teszünk rá (negyed oldalas), akkor azt sajnos nem fogjuk tudni szépen, ráncmentesen felhelyezni. A cserép fokozatosan szűkül lefelé,a szalvéta viszont nem tudja követni a szűkülést,ezért ha azt rásimítjuk, nagyon sok ránc keletkezik,a rajta lévő minta pedig eltorzul.
Ha sötét színű hátteret szeretnénk, akkor alapozáshoz használjunk fehér festéket, majd erre ragasszuk a szalvétát, és ezután a szalvéta körül fessük be sötét színűre a cserepet.
De készülhet úgy is, hogy a szalvétát rátesszük a cserépre, majd halványan körberajzoljuk ceruzával. Ezután a körberajzolt részt lefestjük fehérre,a szalvétát ráragasztjuk és utána sötét színnel körbefestjük.


Húsvéti ajándékdoboz
  (szalvétatechnika vasalós technikával)


Ezt a technikát sima, egyenes felületekhez remekül tudjuk használni. A szalvéta garantáltan sima és ráncmentes lesz. Ne használjuk olyan felületen, amely nem hőálló! Pl.: hungarocell, hőre lágyuló műanyag vagy gyertya.

Kellékek: ovális papírmasédoboz, szalvéta, ragasztó, festékek, vasaló

Első lépésként készítsünk sablont a doboz tetejének belső feléhez. Papírra helyezzük rá a doboz tetejét, majd ceruzával rajzoljuk körbe. Mivel a belseje kerülete kisebb, ezért 2 mm-rel rajzoljuk beljebb a vonalat. Ollóval vágjuk körbe, majd próbáljuk bele a doboztető belsejébe.
Ha kell, igazítsunk rajta. A sablont helyezzük rá a szalvétára úgy, hogy a minta középre essen. Rajzoljuk körbe ceruzával és vágjuk ki. A felső réteget vegyük le, ezt fogjuk használni.
 
A doboz tetejének belső és külső felét, ahova a szalvétát fogjuk ragasztani, fessük be fehérre. Mikor megszárad, a belső felén kenjük be ragasztóval.
 
Ebbe helyezzük a már kivágott szalvétát, majd puha ecsettel simítsuk ki a szalvéta felületét, és a tetejét kenjük be ragasztóval. Hagyjuk száradni. Míg szárad, a külső felén tudunk tovább dolgozni.
 

A teteje külső részét is kenjük be ragasztóval és hagyjuk megszáradni. Közben a vasalót kapcsoljuk be, gőz nélküli, közepes hőfokra. Ha a ragasztó közben megszáradt, akkor a másik darab ugyanolyan szalvétát helyezzük rá.(ez nincs méretre vágva) Arra figyeljünk, hogy a minta iránya és maga a minta is egyezzen. A vasalóval vasaljuk rá a szalvétára, így a hő hatására a ragasztó megolvad és ráragad a szalvéta. Mindenhol ragadjon oda. Vasalhatjuk sütőpapíron keresztül is, így nem lesz ragasztós a vasaló.
 
A felvasalt szalvétát a doboztető élénél kenjük be ragasztóval, így ott nedves lesz, és könnyedén le tudjuk tépkedni a felesleges szalvétát. Ha ez megvan akkor a felületét kenjük be ragasztóval és tegyük félre száradni.
 
Közben elkészíthetjük a doboz oldalát. Mérjük le a doboz alsó részének kerületét. Remélhetőleg egész, páros számot kapunk. Ha így van, akkor 1 cm-ként ceruzával húzzunk egyenes vonalakat az oldalára. Ha mégsem, akkor próbáljuk meg az adott méretet egyenlő, páros részre elosztani. A csíkokat fessük ki. Minden második csíkot fessünk élénksárga színűre, majd a többit élénk halványzöldre. Kicsit sok munka van vele, de látványos. A belsejét és az alját, és a közben megszáradt doboztető külső és belső oldalát fessük be élénk halványzöldre.
 
Ötlet:
A kész doboztetőt körbetekerhetjük szalaggal, raffiaszállal, amit masnira is köthetünk. A masni közepére művirágot is ragaszthatunk.

Hiba:

Száradás után a szalvétázott részt lakkozhatjuk, de ez el is maradhat.
Ha túl meleg a vasaló, akkor egyből ráragad a ragasztó, és a szalvétát is tönkreteszi.
A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}