Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Téli alaptechnikák - Fa dekorációk
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Téli alaptechnikák - Fa dekorációk
Fa dekorációk készítése


Fából különböző fajtájú dekorációs tárgyat készíthetünk. Készülhet bejárati ajtódísz, ablakdísz és bármilyen használati tárgy is. Ha akasztható díszt szeretnénk, vékonyabb rétegelt lemezt vagy MDF lapot válasszunk, ha viszont stabilan álló díszt, vastagabb MDF lapot használjunk hozzá. Barkácsboltokban, lapszabászatokon vásárolhatunk különböző méretű és vastagságú rétegelt lemezeket és MDF lapokat. Érdemes nagyobb méretű lapokat vásárolni, így majd több dolgot is tudunk készíteni belőle. Szükségünk van hozzá még dekopírfűrészre, hozzávaló, többféle vastagság szabására alkalmas fűrészlapokra. Lukak fúrásához pedig fúrógépre, szélek csiszolásához különböző finomságú csiszolópapírokra. Dekoráláshoz festékekre, faragasztóra, drótokra, zsinórokra stb? lesz szükségünk. A falapok szabása jól szellőző helyiségben történjen. Pl.: garázsban, műhelyben vagy akár a kertben. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de ha mi magunk nem merjük kiszabni, akkor valamelyik, barkácsolásban jártas férfiismerősünket kérjük meg a feladat elvégzésére. Vigyázzunk az ujjainkra és használjunk védőszemüveget!


Hóemberes bejárati ajtódísz

Mérete: 40x15 cm

Kellékek: 10 x 65 cm-es 0. 3 cm vastagságú MDF lap, festékek (kétféle árnyalatú világoskék, fehér, narancssárga, rózsaszín), hópaszta, fekete vékony alkoholos filctoll, ragasztó, matt lakk, fehér zsinór


Nyomtassuk ki a bejárati ajtódísz sablonját. Az alap sablonját a szaggatott vonalak mentén ragasszuk össze. A falapra másolópapír segítségével rajzoljuk fel az ajtódísz kiszabandó alkatrészeit. Úgy is felrajzolhatjuk, hogy a sablonokat ollóval kivágjuk, majd ezeket ráhelyezzük a falapra, és körberajzoljuk. A sablonon lévő mintákat, és a sarkokban lévő két jelölést is másoljuk át a falapra. Úgy rajzoljuk fel a falapra a mintákat, hogy a falap széleinél legyenek a kisebb minták, így azokat könnyebben ki tudjuk majd vágni.
 
A mintákat dekopírfűrésszel vágjuk ki. Az alapon lévő jelölésekhez fúrjunk egy-egy lukat. A luk akkora legyen, hogy a végén egy zsinórt át tudjunk fűzni rajta. A kivágott minták széleit csiszolópapírral csiszoljuk át.
 
Az alap elejét és hátulját fessük be halvány világoskék színűre. Befesthetjük ecsettel, vagy szivaccsal is. Szivaccsal egyenletesebb lesz, míg ecsettel festve előfordulhat, hogy csíkos lesz a felülete. Ha a festék megszáradt, szivaccsal foltokban vigyünk fel rá fehér festéket is. Elszórtan festhetünk még rá egy árnyalattal sötétebb világoskék színt, mint amilyen az alapszín. Addig fessük felváltva a három színt, míg kellően foltos, de mégis egybeolvadó felületet nem kapunk.
 

A hóembert fessük be fehérre, az orrát pedig narancssárgára. A hóemberen lévő sálat, és a külön kiszabott sálat fessük be felváltva világoskékre, és ettől néhány árnyalattal sötétebb kékre. A különálló sál hátuljának alsó részét is fessük be. A sálba tetszőlegesen rajzolhatunk vékony vonalakat, apró pöttyöket.
 
A hóember sablonjának hátulján a mintákat egy puha ceruzával rajzoljuk át, majd helyezzük a már kifestett hóemberre. Felülről rajzoljuk át a szemeket, szemöldököket és a szájat. A hóember arcára, a száj végeihez fessünk egy-egy rózsaszín foltocskát, amibe fogpiszkálóval néhány fehér pöttyöt is rajzolhatunk. A felrajzolt mintákat vékony fekete alkoholos filctollal rajzoljuk át. A szemek aljába tegyünk egy-egy pötty fehér festéket.
 
Az alapra hármasával, elszórtan rajzoljunk fogpiszkálóval apró pöttyöket. Az alap sablonjának hátulján a szöveget puha ceruzával rajzoljuk át, majd helyezzük az alapra, és másoljuk át a szöveget. Vékony alkoholos filctollal rajzoljuk rá a szöveget.
 
A hóember hátulját kenjük be ragasztóval és ragasszuk az alapra, a sablon szerinti helyre, a két szöveg közé. A sálat ragasszuk a hóember elejére, az orrát pedig a szemei alá. Ha a ragasztó kifolyna, fültisztító pálcikával töröljük le. A ragasztót hagyjuk megszáradni.
 
Befejezésül az alap szélére körben ecsettel vigyünk fel hópasztát. A hópaszta száradása után matt lakkal fújjuk le az ajtódíszt. A lukakba fűzzünk vékony fehér zsinórt, és a végeit csomózzuk meg.
 

A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}