Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Húsvéti kosarak - Tojás alakú húsvéti kosár
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Húsvéti kosarak - Tojás alakú húsvéti kosár
Tojás alakú húsvéti kosár


Törött tojás alakú húsvéti kosár, melybe húsvét reggelén a gyerekek gyűjthetik a kertben elrejtett tojásokat. A kosár belsejébe húsvéti díszeket is tehetünk, így remek asztali dekoráció válhat belőle.

Kellékek: lufi, 1-2 lap natúr kenderfilc, tapétaragasztó, festékek, 2. 5 cm széles 40 cm hosszú szalag, natúr és halványzöld sizál, húsvéti tojások, művirágok


Először készítsük el a tapétaragasztót, amellyel a kenderfilcet fogjuk felragasztani a lufira. A használati utasítás szerint előírt adagolást figyelembevéve, készítsünk egy kb. fél liternyi mennyiséget. A tapétaragasztóból tegyünk kisebb mennyiséget egy tálba, és öntsünk hozzá langyos vizet. A ragasztót hagyjuk a vízben feloldódni, majd csomómentesen keverjük el. Ha nem oldódik fel teljesen, egy szűrön keresztül passzírozzuk át a masszát.
 
A lufit fújjuk fel közepes méretűre, és a száját kössük meg. A lufi köré tetszőleges magasságban, (de azért hasonlóan egy kiskosár méretéhez), kössünk egy vékony zsinórt, amelyet néhány helyen ragasztószalaggal rögzítsünk. Ettől a zsinórtól felfelé kb. 5 cm-re, szintén kössünk egy zsinórt a lufi köré, és azt is rögzítsük. A leendő kosár fogantyújának a helyét is jelöljük be két szál zsinórral, amelyet a lufi tetején, a lufi szája mellett kétoldalt vezessünk át, és rögzítsük ragasztószalaggal.
 

A lufi oldalára, a két vízszintes zsinór közé alkoholos filctollal rajzoljunk cakkokat, melyek egy törött tojás széléhez hasonlítsanak. A kosár fülénél figyeljünk arra, hogy a fül két végének az oldalainál kezdődjön és fejeződjön be a minta. Közepes méretűre fújt lufinál oldalanként négy-négy cakkor rajzoljunk. A kosár fülét is rajzoljuk fel a lufira a zsinór mentén, majd a zsinórokat vágjuk le a lufiról.
 
A kenderfilcet, mivel vastag, nehezen téphető, először vastagságában szedjük szét kétfelé. Ezután már könnyebben tudjuk kisebb-nagyobb darabokra tépkedni, amivel majd bevonjuk a lufit.
 
A lufi felületét, a kosárrészen és a kosár fülénél apránként kenjük be tapétaragasztóval, és folyamatosan helyezzük rá a filcdarabkákat, majd felülről is kenjük át a ragasztóval. A felrajzolt kosár teljes felületét vonjuk be a filccel, több rétegben. Minél vastagabb, annál jobb lesz a tartása a kosárnak. A lufi szájához egyelőre ne tegyünk filcet. A kenderfilcet a megrajzolt vonalak mentén, az ecset egyenes sörtéjével mindig igazítsuk formára. A lufi szájára kössünk egy hosszabb zsinórt, akasszuk meleg helyre, és hagyjuk teljesen kiszáradni.
 
Teljes száradás után a lufit szúrjuk ki, és vegyük ki a kosárból. A kosár fülén lévő lukat alulról és felülről is kenjük be ragasztóval és helyezzünk rá filcdarabokat, majd felülről ismét ragasztózzuk be. Hogy a luk helyén ne legyen púpos vagy beesett a kosár füle, az ujjainkkal simítsuk a filcet a fül formájához igazodva. Hagyjuk megszáradni.
 
Következhet a kosár festése. A belső részét fessük fehérre, a külső részét pedig tojáshéj színűre. A festéshez használjunk sűrű, jól fedő festéket, amit ha kell, két rétegben is felvihetünk a kosárra. A festéket hagyjuk megszáradni.
 

Száradás után nem marad más, minthogy a kosár belsejébe natúr és halványzöld színű sizált tegyünk, amelyre húsvéti tojásokat, virágokat helyezhetünk. A kosár fülének egyik oldalára egy szélesebb szalagból kössünk egy masnit.
 

A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}