Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Eprek - Receptesfüzet
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Eprek - Receptesfüzet
ReceptesfüzetMérete: 16x20 cm

Ez az eperformájú receptes füzet kitűnő rejtekhelye lesz a kedvenc epres sütijeinknek. Ebben garantáltan meg fogjuk találni.

Kellékek: 50x20 cm-es 0. 3cm vastagságú rétegelt lemez, 2 darab nagy piros fotókarton, zöld gumifonal, piros és zöld alkoholos filctoll, festékek, patina, ragasztó

 
Nyomtassuk ki az eper, a címke és a mini eper sablonját, majd ollóval vágjuk ki. Ezután a sablonokat helyezzük rá a rétegelt lemezre, majd rajzoljuk körbe őket. Másolópapír segítségével másoljuk rá a mintákat, jelöléseket. A nagy és a kis epret kétszer rajzoljuk fel. A minieper nagyon kicsi, ezért kezdők inkább vastagabb kartonból készítsék el. Dekopír fűrésszel vágjuk ki őket. Közben viseljünk védőszemüveget, mert a rétegelt lemez széleiről apró szálkák pattoghatnak le szabásnál.
 

A két nagy epermintát helyezzük egymásra, ha kis különbség van a kettő között, akkor csiszoljuk őket egyformára. A két darabot gumizzuk össze, és egymásra téve csiszoljuk le a felesleget. Hagyjuk egymáson a két epret, majd a bejelölt helyeken fúrjunk rajta lukakat. Minden kivágott darabot csiszoljunk meg.
 
A kinyomtatott nagy eperforma sablonjából vágjunk le körben 1-2 mm-t, valamint az eper szárát is. Ez lesz a sablonunk a füzetlapokhoz. Készítsük elő a piros fotókartonokat, és a sablon segítségével rajzoljuk rá az epermintákat. Ezután ollóval vágjuk ki őket.
 

A papírepreket tegyük egymásra, hogy tökéletesen fedjék egymást. Hogy ne csússzanak el, keresztben tegyünk rá befőttes gumit. Az összefogott papírokra tegyük rá az egyik falapot, majd együttesen hosszában szintén tegyünk rá befőttes gumit. A papírköteget igazgassuk el, hogy az pont a faeper közepére essen .A faeper már kifúrt lukain keresztül, fúrógéppel a papírlapokat is fúrjuk át. Közben jó erősen szorítsuk, ne mozduljanak el. Így ugyanazon a helyen lesz mind, és a méretük is egyforma lesz. (előtte maradékokon végezzünk próbát)
Szedjük szét őket, és készítsük el a receptfüzet lapjait. Helyezzük magunk elé az eperlapot, a teteje felülre essen, és a lukak pedig a baloldalra.
 
A bal felső sarokba rajzoljunk a mini epersablon alapján, epret, amit alkoholos filctollal fessünk ki. Majd a fotón láthatóan 1 cm-ként vonalazzuk be a lapot, de az elejénél és végénél hagyjunk fél centit. Ha kell ceruzával előrajzolhatjuk. A hátulját is vonalazzuk be, de itt az eperrajzot elhagyhatjuk. Minden papírlapra készítsük el.
 

Következhet a fából kivágott részek festése. Az epreket fessük be pirosas bordóra kívül belül egyaránt, a leveleit pedig zöld színűre. Az eperbe fogpiszkálóval húzzunk elszórtan kicsi fekete vonalakat, mellé pedig közvetlenül sárgát. Így pont olyan lesz, mintha a magjai lennének. A széleket pedig félig száraz, fekete festékbe mártott ecsettel húzzuk át.
 
Ezután a címkét készítsük el. A sarokban az epret fessük ki ugyanúgy, mint a nagyokat. A szabadon maradt részt pedig patinába mártott ronggyal kenjük be, majd a felesleget töröljük vissza. Fekete alkoholos filctollal írjuk rá hogy ?Epres süteményeim?. A címke hátulját kenjük be ragasztóval, majd helyezzük rá a nagy eper elejére. Hogy tartósabb legyen, az összes darabot, ami fából van matt lakkal lefújhatjuk. Hagyjuk száradni.
 

Befejezésül jöhet az összeállítás. A papírlapokat fogjuk össze, helyezzük az alsó faeperre, majd a tetejét is tegyük rá. A lukak fedjék egymást. A gumifonalból vágjunk le két darab 12 cm-es darabot. A felső és középső lukba fűzzük bele. Hagyjuk kicsit lazára, majd kössünk a végére csomót, és a felesleget vágjuk le. A legalsó lukba pedig egy hosszabb szálat fűzzünk be, majd erre is kössünk csomót. A végét hagyjuk hosszabbra, és ragasztópisztollyal ragasszuk a végére a mini epreket.

Ötlet:
Többféle gyümölcsvariációban is elkészíthetjük, és mindegyikbe az azokból készült recepteket írhatjuk. Ha nincs dekopír fűrészünk, akkor a fából készült részeket vastag kartonpapírból is elkészíthetjük.
 

A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}