Kreatív ötletek - praktikák, technikák és ötletek oldala: Nyári alaptechnikák- Fa dekoráció
Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése     
Főmenü
ARCHIVUM
Iskolakezdés új
Iskolakezdés
Alma
Madárijesztő
Szüret idején
Tökök
Madáretetők
Levélhullás

Nyári alaptechnikák- Fa dekoráció
Fa dekorációk készítéseMérete: 23.5x12.5 cm

Fából rengetegféle dekorációs tárgyat készíthetünk. Készülhet bejárati ajtódísz, ablakdísz és bármilyen használati tárgy is. Ha lógatható díszt szeretnénk, akkor ahhoz vékonyabb rétegelt lemezt válasszunk, ha viszont stabilan álló díszt, akkor ahhoz MDF lapot használjunk. A rétegelt lemez könnyű, míg az MDF lap nehéz. Barkácsboltban vásárolhatunk különböző méretű és vastagságú rétegelt lemezeket és MDF lapokat. Érdemes nagyobb méretű lapokat vásárolni, így több dolgot is tudunk készíteni. Szükségünk van hozzá még dekopírfűrészre, hozzávaló, többféle vastagság szabására alkalmas fűrészlapokra. Lukak fúrásához pedig fúrógépre, szélek csiszolásához különböző finomságú csiszolópapírra. Dekoráláshoz pedig faragasztóra, drótra, festékre és lakkra lesz szükségünk.
A falapok szabása jól szellőző helyiségben történjen. Pl.: garázsban, műhelyben vagy akár a kertben. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de ha mi magunk nem merjük kiszabni, akkor valamelyik, barkácsolásban jártas férfiismerősünket kérjük meg a feladat elvégzésére.. Vigyázzunk az ujjainkra és használjunk védőszemüveget!


?Végre itt a nyár? bejárati ajtódísz

Kellékek: 27x16 cm-es 0. 3 cm MDF lap (vagy bármilyen más, vékonyabb falap), 0, 5 m fekete zsinór, festékek (fehér, fekete, piros, sötétkék), alkoholos filctoll, vízálló lakkspray


Nyomtassuk ki az ajtódísz sablonját. A falapra helyezzünk másolópapírt, majd erre tegyük rá a kinyomtatott sablont. Ceruzával rajzoljuk át a falapra a mintát. A szöveg kivételével az összes mintát másoljuk át, valamint a két darab lyuk helyét jelöljük át. Ha készen van, dekopírfűrésszel vágjuk ki a mintát. Először a vasmacska és a mentőöv közötti kis hézagot is vágjuk ki. Legegyszerűbb, ha ebbe a részbe fúróval egy nagyobb lukat fúrunk, majd ebbe belehelyezzük a fűrészt, és innen elindulva óvatosan kivágjuk. Ezután a külső körvonalak mentén kivágjuk a falapot.
 
A jelölések szerint fúrjunk lukat a bal sarokba és a jobb oldalon lévő vasmacska tetejének közepébe. A luk akkora legyen, hogy a végén egy zsinórt át tudjunk fűzni rajta. A kivágott falap széleit csiszolópapírral csiszoljuk meg.
 
Következhet a festés. Előszőr fehérre fessük a táblarész alapját és a mentőmellény minden második részét. Ha a festék nem fed rendesen, akár többször is átfesthetjük. Ha megszáradt, akkor pirossal fessük be a mentőöv maradék részeit, majd a vasmacskát fessük be feketére. Az ajtódísz hátulját is fessük be az eleje szerinti módon, vagy teljesen egyszínűre. Festésnél mindig a világosabb színnel kezdjünk, így ha a másik mintába véletlenül belefestünk, a sötétebb színnel el tudjuk tüntetni a hibát.
 

Ha sikeresen kifestettük, egy tompa ecsetet mártsunk sötétkék festékbe, majd a felesleget fessük ki belőle egy papírra. Majd ezzel a félig száraz ecsettel húzzuk át a fehérre festett táblarész éleit. Néhány helyen vastagabban is áthúzhatjuk. Ha kissé öregíteni szeretnénk, akkor a szélekbe néhány helyen, csiszolópapírral csiszoljunk bele.
 
A sablonon lévő feliratot, a hátoldaláról írjuk át egy vastagabb, puha ceruzával. Majd a sablont helyezzük a kifestett falapra. A feliratot felülről írjuk át, így az alul lévő grafitpor rányomódik a falapra. Másolópapír használata itt nem javasolt, mivel a fehér alapot a nem kívánt helyeken is összefoghatja. Egy vastagabb hegyű fekete alkoholos filctollal írjuk át a feliratot. Befejezésül az ajtódíszt fújjuk be vízálló lakkal. Mikor a lakk megszáradt, a lukakba fűzzünk fekete zsinórt. A végeire kössünk csomót, majd a zsinór közepénél készítsünk egy laza kis hurkot. Itt tudjuk majd a későbbiekben felakasztani a kívánt helyre.
 
A weboldalon található tartalom az a-x.hu szellemi tulajdonát képezi, a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online,
sem nyomtatott formában nem használható fel.

{THEMEDISCLAIMER}